Inleiding

Consumenten hebben een bijzondere positie in de wet; ze worden vermoed de zwakkere partij te zijn ten opzichte van bedrijven. De wet compenseert die ongelijkheid met betrekking tot diverse consumentenzaken. Zo is het stilzwijgend verlengen en opzeggen van kranten- en tijdschriftenabonnementen aan zeer strikte regels gebonden. Ook is het weggeven van een ‘gratis’ cadeau bij een abonnement niet zonder meer toegestaan. Ook voor verkoop buiten de winkelruimte, bijvoorbeeld op straat, online of telefonisch, geldt beschermende wetgeving zoals annuleringsrecht en uitgebreide informatieplichten.

Standpunt

Dat consumenten beter worden beschermd dan zakelijke partijen is op zichzelf begrijpelijk. Wanneer die bescherming de keuzevrijheid van mondige consumenten aantast en hun voordelen ontneemt waarop zij een beroep hadden willen doen, dan slaat de balans door. Het NUV zoekt voor deze consumentenzaken altijd naar een acceptabele middenweg. Bijvoorbeeld met bindende besluiten waarmee leden de bestaande wettelijke regels toepassen op een consumentvriendelijke(r) manier. Ook stemt het NUV waar nodig met de wetgever af op welke manier het doel van wetgeving kan worden bereikt zonder de uitgeefsector onnodig te schaden.

Documenten

 • Abonnementenwetgeving

  Een overzicht van de regels voor de leden van het NUV.

  Login
 • Wetsvoorstel abonnementenwet

  Een artikelgewijze toelichting van het NUV voor het wetsvoorstel abonnementenwet over stilzwijgende verlenging en opzegging van abonnementen (2009).

  Download (doc)
 • Begrippenlijst abonnementenwet

  Een verklarende begrippenlijst van het NUV bij de abonnementenwet.

  Download (pdf)
 • Gedragscode Abonnementen

  De gedragscode Abonnementen van het NUV bevat transparantievereisten en vereisten omtrent de wijze van opzegging. Het is een bindend besluit voor alle leden van NDP Nieuwsmedia en de Groep Publiekstijdschriften, die verplicht zijn deze na te leven.

  Download (pdf)
Meer documenten

Veelgestelde vragen

Meer veelgestelde vragen

Contactpersoon

Sebastiaan Moll
Beleidsmedewerker NDP Nieuwsmedias.moll@ndpnieuwsmedia.nl020-4309142

Niet gevonden wat u zocht?

Zoek in dit onderwerp
sluiten