Inleiding

In de uitgeefsector werken zo’n 50.000 freelancers: auteurs, columnisten, fotografen, omslagontwerpers, illustratoren, webdesigners enzovoort. Zij voorzien in de behoefte van uitgeverijen aan specialismen en flexibiliteit. De rechtspositie van freelancers ligt niet wettelijk vast; opdrachtgevers moeten die per geval beoordelen. Zij moeten bijvoorbeeld bepalen of loonheffingen verplicht zijn en of andere werknemersrechten en -plichten van toepassing zijn. Het NUV helpt zijn leden daarbij.

Standpunt

Freelance auteurs en redactiemedewerkers zijn onmisbaar voor de uitgeverij, vanwege hun flexibiliteit en specialismen. Het werken met freelancers gaat gepaard met administratieve lasten. Het NUV doet er alles aan die zo veel mogelijk te beperken. Zo heeft het NUV met de Belastingdienst en het UWV het convenant Eigen Verklaring gesloten over een veel minder arbeidsintensieve beoordeling van de loonheffingplicht. Het NUV is voorstander van sectorspecifieke maatregelen ter bestrijding van schijnzelfstandigheid en misbruik van de overeenkomst van opdracht. Dit voorkomt dat de uitgeefsector schade ondervindt van de bestrijding van misstanden in risicosectoren.

Documenten

 • Modelovereenkomst freelance auteurs en redactiemedewerkers algemeen

  Deze modelovereenkomst is goedgekeurd door de Belastingdienst in het kader van de wet DBA.

  Download (docx)
 • Convenant Uitgeefsector

  Fiscale afspraken tussen NUV en Belastingdienst voor uitgeefsector. Met o.a. convenanten Eigen Verklaring auteurs en redactiemedewerkers, Btw op digitale educatieve informatie fysieke dragers en Btw op combinatieproducten nieuwsmedia.

  Download (pdf)
 • NUV Stappenplan DBA freelancers 20 april 2016

  Hiermee kunnen opdrachtgevers zich voorbereiden op de wet DBA die per 1 mei 2016 van kracht is geworden. De transitiefase duurt tot 1 mei 2017.

  Login
 • Instructies UWV uitbesteden werk aan ex-werknemers na ontslag

  Het is niet zonder meer toegestaan ex-werknemers na ontslag in te zetten als opdrachtnemers, ‘als zelfstandigen/zzp’ers’. In dit document licht het UWV toe onder welke voorwaarden dit is toegestaan.

  Download (pdf)
Meer documenten

Contactpersoon

Peter Stadhouders
directeur Nederlands Uitgeversverbond (NUV)p.stadhouders@nuv.nl020-4309157

Voornaamste aandachtsgebieden

cao, mantelpolissen, opleiding en werk

Niet gevonden wat u zocht?

Zoek in dit onderwerp
sluiten