Inleiding

Kansspelen en de wet- en regelgeving daarvoor zijn op twee manieren relevant voor uitgeverijen. Enerzijds organiseren uitgeverijen van kranten en tijdschriften zelf promotionele kansspelen, zoals prijspuzzels en cryptogrammen, om hun lezers te plezieren en te binden. Anderzijds adverteren zij voor het kansspelaanbod van de Nederlandse vergunninghouders. De regels hiervoor zijn vastgelegd in de Gedragscode promotionele kansspelen, respectievelijk de Wet op de kansspelen. Het NUV adviseert zijn leden over correcte toepassing van de regels, en waakt ervoor dat deze niet nodeloos belemmerend uitwerken voor uitgeverijen.

Standpunt

Bij promotionele kansspelen spelen geen risico’s als verslaving, illegaliteit en criminaliteit, die de basis vormen van de Wet op de kansspelen. Risico’s die daarbij wél aan de orde kunnen zijn, zoals misleiding over deelnamekosten of gebruik van persoonsgegevens, zijn al geregeld in meer algemene wetgeving. Daarom is koppeling aan zware wetgeving voor reguliere kansspelen volgens het NUV zowel onwenselijk als onnodig. In ieder geval bestaat er geen noodzaak tot aanscherping van de regels voor promotionele kansspelen. Het onder strikte voorwaarden legaliseren van online kansspelen juicht het NUV toe, omdat nieuwe toetreders hun aanbod via advertenties onder de aandacht willen brengen.

Documenten

 • Besluit werving, reclame en verslavingspreventie kansspelen

  Adverteren voor kansspelen is uitsluitend toegestaan voor het aanbod van Nederlandse vergunninghouders. De wettelijke regels daarvoor zijn te vinden in dit besluit.

  Download (pdf)
 • Reclamecode voor Kansspelen

  Zelfreguleringafspraken zijn vastgelegd in reclamecodes, zowel in de algemene Nederlandse reclamecode als in de bijzondere Reclamecode voor kansspelen.

  Download (pdf)
 • Gedragscode promotionele kansspelen

  Deze gedragscode bevat de voorwaarden waaronder promotionele kansspelen, zoals prijspuzzels, cryptogrammen en bel-en-win spelletjes, zijn toegestaan.

  Download (pdf)

Contactpersoon

Sebastiaan Moll
Beleidsmedewerker NDP Nieuwsmedias.moll@ndpnieuwsmedia.nl020-4309142

Niet gevonden wat u zocht?

Zoek in dit onderwerp
sluiten